Pyszne spaghetti. Proporcje na jedną porcję :-)
~40g spaghetti pełnoziarnistego
~150g szpinaku
50g bryndzy
2 suszone pomidory
5-6 czarnych oliwek
5 kaparów
ząbek czosnku
sól
świeżo mielony pieprz (użyłam kolorowego)
Makaron ugotować al dente tj.:
-zagotować wodę, lekko osolić
-włożyć makaron i gotować połowę czasu zalecanego na opakowaniu
-po tym czasie odciąć źródło ciepła i trzymać makaron w wodzie przez drugą połowę czasu przewidzianego na opakowaniu; mieszając kilkukrotnie
-odcedzić
Szpinak lekko poddusić wraz z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i szczyptą soli. Bryndzę rozkruszyć palcami, suszone pomidory pokroić w paski, oliwki przekroić na połówki.
Na talerzu ułożyć makaron, następnie szpinak, bryndzę, suszone pomidory i kapary. Na koniec oprószyć pieprzem.
Ach, jakie to było pyszne! :-)
No, no. Aż sobie wrzucę do zakładek, żeby wypróbować :-)
ReplyDeleteTylko koniecznie zaaplikuj sobie najpierw solidną porcję pływania, biegania albo fitnesów :)
ReplyDelete